Διατροφικες Συμβουλες

Εκτός από τις γενικές διατροφικές οδηγίες, που δίνονται στους ιδιοκτήτες κατά την πρώτη τους επίσκεψη, καταρτίζονται και δοκιμάζονται εξατομικευμένες δίαιτες για τους σκύλους και τις γάτες, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν συνδυασμό έτοιμων βιομηχανοποιημένων τροφών ή/και φρέσκο, μαγειρευτό φαγητό. Διατροφικές συμβουλές δίνονται και για μικρά θηλαστικά, ερπετά και πτηνά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ...

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων αναζητούν ενημέρωση από άλλες πηγές, πλην των κτηνιάτρων τους, για την επιλογή κατάλληλης διατροφής για τα ζώα τους, για τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, ή άλλων σκευασμάτων, ή ακόμη χειρότερα, κλινικών διαιτών, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευθεί τον κτηνίατρό τους. Η χορήγηση μη ισορροπημένης τροφής, όπως και η υπερκατανάλωση βιταμινών και άλλων στοιχείων, μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των ζώων σας, όπως: παχυσαρκία, προβλήματα στις αρθρώσεις, σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό, στο γαστρεντερικό, κλπ. Η κατάλληλη ισορροπία θρεπτικών ουσιών (ούτε έλλειψη, ούτε υπερβολική πρόσληψη) είναι καίριας σημασίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοικιδίων, που σχετίζονται με την ηλικία τους, το μέγεθός τους, ή άλλες πιο ειδικές ανάγκες της φυλής τους, ή της υγείας τους. Πρέπει να θυμάστε, πως η τροφή, που προσλαμβάνει το κατοικίδιό σας, επηρεάζει απευθείας την υγεία και ευεξία του. Η χορήγηση λανθασμένης κλινικής δίαιτας, από την άλλη, δύναται, όχι μόνον να μη βελτιώσει, αλλά αντιθέτως να επιδεινώσει, τα συμπτώματα, που προσπαθήσατε να αναστείλετε και τη γενική κατάσταση της υγείας του ζώου σας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γενικά, όταν υιοθετείται ένα ζώο τις πρώτες λίγες ημέρες, καλό είναι να λαμβάνει την τροφή, που του έδινε ο εκτροφέας του, ή ο πρώην ιδιοκτήτης του, εκτός και εάν αυτή ήταν πλήρως ακατάλληλη (πχ. κόκκαλα σε αδέσποτους σκύλους), δεδομένου ότι, μία απότομη αλλαγή στη διατροφή επιτείνει το στρες, κατά την αλλαγή περιβάλλοντος. Κάθε αλλαγή στη διατροφή, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, αναμιγνύοντας λίγη από την καινούργια τροφή με την παλιά και αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό της νέας τροφής σε μια περίοδο μίας εβδομάδας περίπου (5-7 ημερών), έως ότου η αλλαγή είναι πλήρης. Βεβαιωθείτε, ότι έχετε διαβάσει τη συσκευασία κάθε τροφής, για να ενημερωθείτε, για την ενδεικτική ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, ώστε να έχετε ένα μέτρο (δεν απαιτείται αυστηρή τήρηση, δεδομένου ότι οι ανάγκες όλων των ζώων δεν είναι πανομοιότυπες) στη χορηγούμενη ποσότητα. 

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο καλής ποιότητας σκεύη (μία ποτίστρα και μία ταϊστρα), ένα για την τροφή και τουλάχιστον ένα για το νερό (καλύτερα δύο μπολ νερού στις γάτες και το ένα γυάλινο, διαφανές). Προκειμένου για τους σκύλους και τις γάτες, ένα χαλάκι σίτισης, ή ένας πλαστικός δίσκος, ή ένα πλαστικό σουπλά είναι καλή ιδέα για την προστασία του πατώματος και το ευκολότερο καθάρισμα. Τα σκεύη πρέπει να είναι πάντα καθαρά, να καθαρίζονται με κατάλληλα καθαριστικά, και το νερό να αλλάζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Όσον αφορά στις τροφές για σκύλους και γάτες, είναι διαθέσιμες σε νωπή και ξηρά μορφή, και το τι θα επιλέξετε εξαρτάται κυρίως από τη δική σας προτίμηση και το τι αρέσει στο κατοικίδιό σας, αλλά και από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ζώου, πχ. προτιμότερη η ξηρά τροφή μεν, διότι αφήνει λιγότερα υπολείμματα στα δόντια, προτιμότερη η κονσέρβα δε, σε ζώα με προβλήματα στα δόντια, διότι είναι μαλακή και δεν εντείνει τον πόνο κατά τη μάσηση. Το ιδανικό είναι ο σκύλος ή η γάτα σας, από μικρή ηλικία να μάθει να τρώει διαφορετικά είδη ξηράς τροφής και κονσέρβας, ώστε να μάθει το ζώο να είναι δεκτικό σε αλλαγές στη γεύση και τη μορφή της τροφής του και να προσαρμόζεται εύκολα στη χορήγηση κλινικών διαίτων στο μέλλον. Μη διστάζετε να αλλάζετε μάρκες τροφών, ρωτήστε μας για τις επιλογές σας, όσον αφορά τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της δίαιτας, και σε καμία περίπτωση μην "κακομάθετε" το ζώο σας στη διατροφή με αποκλειστικά μαγειρευτό φαγητό. Τα τρόφιμα, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι πράγματι ποιοτικά ανώτερα των ζωοτροφών, δεν αποτελούν, ωστόσο, ούτε ένα ισορροπημένο, ούτε ένα πάντοτε ασφαλές γεύμα για το ζώο σας και καλό είναι να προσφέρονται ως λιχουδιά (οι λιχουδιές, που κυκλοφορούν για σκύλους και γάτες στο εμπόριο, συχνά είναι ιδιαίτερα λιπαρές, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χορήγησή τους), ή ως επιβραύβευση, και όχι ως κυρίως γεύμα. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει κατά νου, πως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, λιχουδιών ή ανθρώπινων τροφών μπορεί να αυξήσει το βάρος του ζώου του και να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα, σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως: σακχαρώδη διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, ουρόλιθους, καρδιοπάθεια, κλπ. Πολλοί ιδιοκτήτες δε συνειδητοποιούν, ότι το κατοικίδιό τους σταδιακά γίνεται υπέρβαρο, αφού η αύξηση του βάρους μπορεί να παραβλεφθεί εύκολα, καθώς γίνεται βαθμιαία, με αργούς ρυθμούς και θεωρείται λανθασμένα πως το ζώο "μεγάλωσε", ή "έδεσε".

Όσον αφορά στα μικρά θηλαστικά, στα ερπετά και στα πτηνά, λάθη στη διατροφή, στις συνθήκες διαβίωσης και η μη προσκόμιση των ζώων στον κτηνίατρο αποτελούν τα συχνότερα αίτια, για την εμφάνιση και την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα είδη αυτά. Πχ. τα μικρά θηλαστικά, έχουν ανάγκη από τη χορήγηση ποικιλίας φρέσκων χορταρικών, εκτός από τις βιομηχανοποιημένες τροφές, από τις οποίες καλό είναι να αποφεύγονται αυτές με υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και μηδικής, ενώ τα πτηνά από την άλλη, συχνά χρειάζονται την προσθήκη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στη διατροφή τους.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ: ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ => ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Όλες οι πρόσφατες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, που μελετούν την επίδραση των ζώων συντροφιάς στην υγεία μας, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Υγιή, ευδιάθετα κατοικίδια => περισσότερο υγιείς, ευδιάθετοι ιδιοκτήτες.

Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Χαροκόπου αναγνωρίζουμε τη στενή αλληλεπίδραση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς με τα κατοικίδιά τους, γι' αυτό οι άξονες, στους οποίους βασίζεται η δομή και λειτουργία του ιατρείου μας είναι:

 

1. Ενημέρωση ιδιοκτητών:

Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός, που είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του και θα πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζει: ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, τί οφείλει να πράξει σε περίπτωση, που αδυνατεί πλέον να συντηρήσει το κατοικίδιό του, βασικά σημεία της νομοθεσίας, που διέπει την κατοχή ζώων συντροφιάς, ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή και φροντίδα, για το κατοικίδιό του, πότε υπάρχει ανάγκη προσκόμισής του στο γιατρό, κλπ. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Χαροκόπου, όλοι οι πελάτες μας λαμβάνουν εντελώς δωρεάν αναλυτική ενημέρωση, από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους και ενθαρρύνονται στη διατύπωση ερωτήσεων, για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας τους και την παροχή διευκρινίσεων σε κάθε θέμα, που τους απασχολεί. 

 

2. Σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης της υγείας των ζώων: 

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή.  Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Χαροκόπου τηρείται βάση δεδομένων με το πλήρες ιστορικό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις χορηγηθήσες θεραπείες, για όλους τους ασθενείς μας (ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή).

Εξατομικευμένη Κτηνιατρική Προσέγγιση. Η λήψη πλήρους ιστορικού (πχ. περιβάλλον διαβίωσης, κληρονομικότητα, νοσολογικό παρελθόν, διατροφικές και άλλες συνήθειες, ακολουθούμενα εμβολιακά και αντιπαρασιτικά προγράμματα, ιστορικό αλλεργιών, αυτοάνοσα νοσήματα, γαστρεντερολογικά συμπτώματα, χρόνιες δερματοπάθειες, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, κλπ) σε συνδυασμό με τον κλινικό έλεγχο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιτρέπουν την εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών και άλλων συμβουλών, εξατομικευμένων εμβολιακών και αντιπαρασιτικών προγραμμάτων και άλλων προληπτικών μεθόδων διαχείρισης της υγείας των ζώων. 

Προληπτική κτηνιατρική. Έχουμε επιλέξει να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες προληπτικής κτηνιατρικής, αδιακρίτως, σε όλους τους μικρούς φίλους μας. Η παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών και φροντίδας, εξατομικευμένων αντιπαρασιτικών προγραμμάτων και οικονομικών, εξατομικευμένων πακέτων επανεξετάσεων και ετήσιου check up, αποδεικνύουν στην πράξη στους πελάτες μας, τα οφέλη της εφαρμογής της κτηνιατρικής πρόληψης.

Ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι μειωμένες τιμές των επανεξετάσεων κάνουν προσιτή για τους ιδιοκτήτες την παρακολούθηση των ζώων τους, μέχρι την πλήρη αποθεραπεία, ώστε να αποφεύγεται η ευκαιριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση των περιστατικών. Αναγνωρίζουμε, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην υγεία των κατοικιδίων και των ιδιοκτητών τους (αρχή της ενιαίας υγείας), γι' αυτό και ανά περίπτωση, παρέχονται στους ιδιοκτήτες, πλην της θεραπείας, οδηγίες για τη χρήση μέτρων προστασίας, για την εφαρμογή απολυμαντικών και αντιπαρασιτικών στο περιβάλλον, κλπ., ώστε να επιτυγχάνεται μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. 

Σύγχρονες Υπηρεσίες. Το ιατρείο μας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εξεταστήριο, υπέρηχο και χωριστό, πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο. Παρέχουμε εξειδικευμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες, χάρη στην άρτια επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού και των συνεργατών μας και στην εξειδίκευση, που προσφέρουμε ανά επιστημονικό πεδίο, στα λοιμώδη και στα παρασιτικά νοσήματα, στη μικροβιακή αντοχή, στη χειρουργική μαλακών μορίων, στην απεικόνιση, στη δερματολογία, κλπ. Η σύγχρονη και επικαιροποιημένη κτηνιατρική προσέγγιση επιτυγχάνεται με:

         ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ        ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ        ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ        ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ 

 

3. Φιλικό περιβάλλον - Σύγχρονη εξυπηρέτηση - Προσιτές τιμές:

Ο ευρύχωρος, ευχάριστος και φιλικός χώρος μας προσφέρει μία άνετη αναμονή, για ιδιοκτήτες και κατοικίδια. Η διαμόρφωση ανεξάρτητων χώρων εισόδου και αναμονής για σκύλους και γάτες μειώνει το στρες των μικρών μας ασθενών, κατά την ιατρική τους επίσκεψη και διευκολύνει τη διαχείριση των επιθετικών σκύλων. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ζυγίζει το κατοικίδιό του στη ζυγαριά, που βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής και να τηλεφωνεί για να προσκομίζει το κατοικίδιό του για μέτρηση της πίεσης του αίματος εντελώς δωρεάν. 

Όλοι οι πελάτες μας ενημερώνονται τηλεφωνικά και μέσω sms για την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των κατοικιδίων τους, ενώ παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα - μέσω της συνδεδεμένης στην ιστοσελίδα μας πλατφόρμας - να καλύψετε εντελώς δωρεάν, ηλεκτρονικά, με λίγα κλικ, θέση ραντεβού, την ημέρα και ώρα, που επιθυμείτε, έως και μία ημέρα πριν. Εκπρόσωπος του ιατρείου μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, για να σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα, να αξιολογήσει το χρόνο, που απαιτείται για την υπηρεσία, που επιθυμείτε να σας παρέχουμε, και να οριστικοποιήσει το ραντεβού σας, χωρίς να χρεώνεστε περιττά τηλέφωνα και για τη δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, με τη μικρότερη δυνατή αναμονή.

Ρωτήστε μας και ενημερωθείτε για τα πακέτα προσφορών μας, για τις εκπτώσεις μας σε πελάτες με περισσότερα από ένα κατοικίδια και για τις εκπτώσεις σε ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ και σε ιδιοκτήτες σκύλων οδηγών τυφλών.