
Εκτός από τις γενικές διατροφικές οδηγίες, που δίνονται στους ιδιοκτήτες κατά την πρώτη τους επίσκεψη, καταρτίζονται και δοκιμάζονται εξατομικευμένες δίαιτες για τους σκύλους και τις γάτες, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν συνδυασμό έτοιμων βιομηχανοποιημένων τροφών ή/και φρέσκο, μαγειρευτό φαγητό. Διατροφικές συμβουλές δίνονται και για μικρά θηλαστικά, ερπετά και πτηνά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ...
Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων αναζητούν ενημέρωση από άλλες πηγές, πλην των κτηνιάτρων τους, για την επιλογή κατάλληλης διατροφής για τα ζώα τους, για τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, ή άλλων σκευασμάτων, ή ακόμη χειρότερα, κλινικών διαιτών, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευθεί τον κτηνίατρό τους. Η χορήγηση μη ισορροπημένης τροφής, όπως και η υπερκατανάλωση βιταμινών και άλλων στοιχείων, μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των ζώων σας, όπως: παχυσαρκία, προβλήματα στις αρθρώσεις, σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό, στο γαστρεντερικό, κλπ. Η κατάλληλη ισορροπία θρεπτικών ουσιών (ούτε έλλειψη, ούτε υπερβολική πρόσληψη) είναι καίριας σημασίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοικιδίων, που σχετίζονται με την ηλικία τους, το μέγεθός τους, ή άλλες πιο ειδικές ανάγκες της φυλής τους, ή της υγείας τους. Πρέπει να θυμάστε, πως η τροφή, που προσλαμβάνει το κατοικίδιό σας, επηρεάζει απευθείας την υγεία και ευεξία του. Η χορήγηση λανθασμένης κλινικής δίαιτας, από την άλλη, δύναται, όχι μόνον να μη βελτιώσει, αλλά αντιθέτως να επιδεινώσει, τα συμπτώματα, που προσπαθήσατε να αναστείλετε και τη γενική κατάσταση της υγείας του ζώου σας.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Γενικά, όταν υιοθετείται ένα ζώο τις πρώτες λίγες ημέρες, καλό είναι να λαμβάνει την τροφή, που του έδινε ο εκτροφέας του, ή ο πρώην ιδιοκτήτης του, εκτός και εάν αυτή ήταν πλήρως ακατάλληλη (πχ. κόκκαλα σε αδέσποτους σκύλους), δεδομένου ότι, μία απότομη αλλαγή στη διατροφή επιτείνει το στρες, κατά την αλλαγή περιβάλλοντος. Κάθε αλλαγή στη διατροφή, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, αναμιγνύοντας λίγη από την καινούργια τροφή με την παλιά και αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό της νέας τροφής σε μια περίοδο μίας εβδομάδας περίπου (5-7 ημερών), έως ότου η αλλαγή είναι πλήρης. Βεβαιωθείτε, ότι έχετε διαβάσει τη συσκευασία κάθε τροφής, για να ενημερωθείτε, για την ενδεικτική ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, ώστε να έχετε ένα μέτρο (δεν απαιτείται αυστηρή τήρηση, δεδομένου ότι οι ανάγκες όλων των ζώων δεν είναι πανομοιότυπες) στη χορηγούμενη ποσότητα.
Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο καλής ποιότητας σκεύη (μία ποτίστρα και μία ταϊστρα), ένα για την τροφή και τουλάχιστον ένα για το νερό (καλύτερα δύο μπολ νερού στις γάτες και το ένα γυάλινο, διαφανές). Προκειμένου για τους σκύλους και τις γάτες, ένα χαλάκι σίτισης, ή ένας πλαστικός δίσκος, ή ένα πλαστικό σουπλά είναι καλή ιδέα για την προστασία του πατώματος και το ευκολότερο καθάρισμα. Τα σκεύη πρέπει να είναι πάντα καθαρά, να καθαρίζονται με κατάλληλα καθαριστικά, και το νερό να αλλάζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Όσον αφορά στις τροφές για σκύλους και γάτες, είναι διαθέσιμες σε νωπή και ξηρά μορφή, και το τι θα επιλέξετε εξαρτάται κυρίως από τη δική σας προτίμηση και το τι αρέσει στο κατοικίδιό σας, αλλά και από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ζώου, πχ. προτιμότερη η ξηρά τροφή μεν, διότι αφήνει λιγότερα υπολείμματα στα δόντια, προτιμότερη η κονσέρβα δε, σε ζώα με προβλήματα στα δόντια, διότι είναι μαλακή και δεν εντείνει τον πόνο κατά τη μάσηση. Το ιδανικό είναι ο σκύλος ή η γάτα σας, από μικρή ηλικία να μάθει να τρώει διαφορετικά είδη ξηράς τροφής και κονσέρβας, ώστε να μάθει το ζώο να είναι δεκτικό σε αλλαγές στη γεύση και τη μορφή της τροφής του και να προσαρμόζεται εύκολα στη χορήγηση κλινικών διαίτων στο μέλλον. Μη διστάζετε να αλλάζετε μάρκες τροφών, ρωτήστε μας για τις επιλογές σας, όσον αφορά τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της δίαιτας, και σε καμία περίπτωση μην "κακομάθετε" το ζώο σας στη διατροφή με αποκλειστικά μαγειρευτό φαγητό. Τα τρόφιμα, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι πράγματι ποιοτικά ανώτερα των ζωοτροφών, δεν αποτελούν, ωστόσο, ούτε ένα ισορροπημένο, ούτε ένα πάντοτε ασφαλές γεύμα για το ζώο σας και καλό είναι να προσφέρονται ως λιχουδιά (οι λιχουδιές, που κυκλοφορούν για σκύλους και γάτες στο εμπόριο, συχνά είναι ιδιαίτερα λιπαρές, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χορήγησή τους), ή ως επιβραύβευση, και όχι ως κυρίως γεύμα. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει κατά νου, πως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, λιχουδιών ή ανθρώπινων τροφών μπορεί να αυξήσει το βάρος του ζώου του και να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα, σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως: σακχαρώδη διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, ουρόλιθους, καρδιοπάθεια, κλπ. Πολλοί ιδιοκτήτες δε συνειδητοποιούν, ότι το κατοικίδιό τους σταδιακά γίνεται υπέρβαρο, αφού η αύξηση του βάρους μπορεί να παραβλεφθεί εύκολα, καθώς γίνεται βαθμιαία, με αργούς ρυθμούς και θεωρείται λανθασμένα πως το ζώο "μεγάλωσε", ή "έδεσε".
Όσον αφορά στα μικρά θηλαστικά, στα ερπετά και στα πτηνά, λάθη στη διατροφή, στις συνθήκες διαβίωσης και η μη προσκόμιση των ζώων στον κτηνίατρο αποτελούν τα συχνότερα αίτια, για την εμφάνιση και την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα είδη αυτά. Πχ. τα μικρά θηλαστικά, έχουν ανάγκη από τη χορήγηση ποικιλίας φρέσκων χορταρικών, εκτός από τις βιομηχανοποιημένες τροφές, από τις οποίες καλό είναι να αποφεύγονται αυτές με υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και μηδικής, ενώ τα πτηνά από την άλλη, συχνά χρειάζονται την προσθήκη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στη διατροφή τους.