
Ρωτήστε μας, εάν επιθυμείτε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι.
Σε συνεργασία με φιλόζωους της περιοχής και με το δήμο Καλλιθέας, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.
Στο ιατρείο μας και στη σελίδα μας στο facebook μπορείτε να δείτε τις πρόσφατα αναρτημένες φωτογραφίες των ζώων, που προωθούνται προς υιοθεσία.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ...
Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των αδέσποτων ζώων είναι μια θλιβερή πραγματικότητα με μεγάλες διαστάσεις, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι πράξη, που δηλώνει κοινωνική υπευθυνότητα, ακριβώς, επειδή συμβάλλει στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία, είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα ξεκινούν τη ζωή τους ως ζώα συντροφιάς, μόνο και μόνο για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα είχαν αρχικώς αποκτήσει, είτε διότι δεν έλαβαν υπόψη τους τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις, που εγείρει η φροντίδα τους, είτε με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, διότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν, ή να τα θεραπεύσουν. Η εγκατάλειψη αυτή είναι μια τραυματική εμπειρία, καθώς τα ζώα αναπτύσσουν έντονα συναισθήματα αφοσίωσης και αγάπης για τον ιδιοκτήτη τους.
ΕΑΝ ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΣ.
Σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. Τα αδέσποτα ζώα, άθελά τους, γίνονται φορείς ασθενειών, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και στον άνθρωπο. Η διαρκής περιπλάνησή τους στους δρόμους, συχνά οδηγεί στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ενώ η αδυναμία εύρεσης τροφής τα οδηγεί συχνά στους κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τη διασπορά σκουπιδιών γύρω από τους κάδους και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος χώρου από αυτά και από τα περιττώματά τους.
Τα προβλήματα, που ανακύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, χρησιμοποιούνται συχνά, ως άλλοθι, για τη συγκάληψη και την ανοχή περιστατικών κακοποίησης των ζώων, με τις καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων ζώων, να εμφανίζουν ανοδική τάση. Τα αισθήματα μίσους, προς τα αδέσποτα ζώα, συνήθως εκδηλώνονται με την άμεση άσκηση βίας σε αυτά, με το πέταγμα νεογέννητων γατιών ή κουταβιών σε κάδους απορριμάτων, ή με την προσπάθεια δηλητηρίασης των ζώων. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, τότε είναι μεγάλοι και είναι είτε άμεσοι (πχ. εκδήλωση επιθετικότητας από τα φοβισμένα ζώα στους ανθρώπους, ή κατανάλωση δηλητηρίων συνήθως από παιδιά), είτε έμμεσοι (πχ. πτώματα ζώων σε πάρκα ή κάδους σκουπιδιών). Η κακοποίηση των ζώων, τιμωρείται αυστηρά από το νόμο. Γι' αυτό:
ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΖΩΟΥ, ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΣ Ή ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧΗ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΒΕΙ Ή ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ: Έχει πλέον και επιστημονικά τεκμηριωθεί η σημαντική θετική επίδραση της συντροφιάς των κατοικιδίων στον άνθρωπο. Τα κατοικίδια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης στους ενήλικες, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κοινωνικής απομόνωσης, στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, στην εκμάθηση τρόπων επικοινωνίας στα παιδιά, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ιδιοκτητών τους (βόλτες, παιχνίδια), στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων (συχνά τα κατοικίδια δίνουν ένα "σκοπό" στη ζωή των ηλικιωμένων) κ.ά.
Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπου οι αξίες και ο σεβασμός, προς όλα τα έμβια όντα, έχουν μόλις τεθεί. Γι' αυτό, πέραν από την αύξηση του αριθμού των υιοθεσιών και τη δημιουργία δημόσιων, οργανωμένων δομών προσωρινής φύλαξης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, ο σημαντικότερος στόχος, που έχει τεθεί, όχι μόνον σε κρατικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη φιλοζωικού αισθήματος και στάσης ζωής, με σεβασμό προς τη ζωή των ζώων από τις νέες γενιές, η οποία πρέπει να ξεκινά από το σχολείο. Το Κτηνιατρικό Κέντρο Χαροκόπου αναπτύσσει συνεργασία, με αρκετά σχολεία, για δωρεάν εκστρατείες ενημέρωσης των μαθητών και των γονέων τους, για τα αδέσποτα ζώα και τη σημασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ